Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2017 13:38 - Защо поляците не са чехи?
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 3438 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ние, българите, доста често бъркаме поляци, чехи и словаци. Това е доста неправилно, и даже обидно за тях самите. Но разликите между тях не са само в националността. всъщност, поляци и чехи (тук ще говоря за тях и ще пропусна словаците) са доста различни.

Откъде идват разликите? Ето ги основните:

1. Исторически, полската държава съществува доста по-дълго време от чешката (Кралство Бохемия, ако не броим Великоморавия за чешка държава). Тя е достигнала огромно териториално разширение след съюза си с Литва (16 век). Поляците днес изпитват носталгия към тези времена. При чехите няма подобна носталгия, защото те никога не са имали силна държава на огромна територия.

2. Поляците са силно религиозни. Дори и някой млад човек да Ви каже, че това не се отнася за всички, то бъдете сигурни, че процентът на вярващите в Полша не е по-малък от този в Италия или Гърция. Чехите, от друга страна, са по-скоро атеисти. Това може би се дължи на факта, че техни предци са участвали в борбата срещу Католическата църква, а самата Бохемия е била опустошена от католическите армии през 17 век.

3. Чехите са по-склонни да гледат с насмешка на държавата и сънародниците си. В Полша този тип ирония не се приема добре, и често хора, които иронизират сънародниците си са гледани с враждебност (при всички случаи, при нас тази враждебност е доста по-често срещана).

4. Чехите са по-дисциплинирани, което може би се дължи на съществуването им в рамките на Хабсбургската империя. В Полша нещата не са така добре организирани, дисциплината не е същата, няма я тази педантичност.

5. Заплатите и стандартът на живот в Чехия са по-високи, може би с 15-20 % в сравнение с Полша. Възможно обяснение е близостта на Германия и Австрия, както и сравнително малкото население. В Полша има бедни региони, специално до границата с Беларус и Украйна.

6. Чехите имат по-умерено отношение към германци и руснаци, отново по исторически причини (руснаците никога не са окупирали чешки територии, а Германия прави това едва през 1938 г.).

7. Чехия е по-либерална страна, в която например абортът е лесно достъпен, а проституцията не е забранена. за сметка на това в Полша достъпът до аборт е силно ограничен, държавна програма за ин витро не съществува, а проивозачатъчни не се намират така лесно в аптеките.

С една дума, чехите са доста по-напред в икономически план днес. Чехия често е давана за пример от поляците, които вечно се оплакват от своите ниски заплати и нисък стандарт на живот. Затова е добре да се прави разлика между двете страни, които се различават съществено като традиции, манталитет и начин на живот.




Тагове:   Чехия,   полша,


Гласувай:
4



1. germantiger - интересни сравнения - прочетох всички и предполагам си напълно прав
10.12.2017 14:56
За мен историческия боклук в историята натворен от полша, е повече от чешкия.

Също така качеството оставено от полша е повече исторически от чехите.

Лично на мен чехия ми е по-симпатична когато я посетих.
цитирай
2. shtaparov - Правилния отговор е: "Защото ...
10.12.2017 15:33
Правилния отговор е: "Защото са Българи". Великиморавия пък била едно от Българските княжества а нейния владетел- един от князете на Българите,както пише в "Панонските легенди". След разпада на Великоморавия по-голяма част от моравците се спасяват не в Русия или Сърбия,а естествено в България- на тях е кръстена нашата р. Морава и нашата фамилия "Моравски",от която лично познавам някои хора. Но статията ми хареса- добре е написана и грижливо,бе ми интересно да чета.
цитирай
3. apostapostoloff - Поляците не са чехи, защото са
10.12.2017 18:00
македонци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383777
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031